Hobro IK vil være den mest bæredygtige fodboldklub i Danmark

Hobro IK har en ambition om at være den mest bæredygtige fodboldklub i Danmark, og som led i dette skal blandt andet 95% af alt opvarmning i klubben være fra vedvarende energi senest i 2024. Derudover er der gang i et bæredygtigt baneprojekt, hvor der etableres to nye kunstgræsbaner samt en ny naturgræsbane, hvor der samtidig skal indsamles data om banernes miljøbelastning.


DS Arena samt bane 1 og den gamle kunstgræsbane.
 

Hobro IK har i forvejen solceller på taget af DS Arena samt jordvarme, ligesom der er er installeret regnvandstanke, som indsamler regnvand, der bruges til vanding af fodboldbanerne. Nu vil klubben sætte gang i endnu flere bæredygtige tiltag, så Hobro IK på sigt bliver den mest bæredygtige fodboldklub i Danmark.
 
- Det er vigtigt for os, at vi passer godt på den verden, vi lever i. Vi ønsker, at fremtidige generationer får mulighed for at leve et liv, som er mindst lige så godt og rigt, som det liv vi selv har mulighed for at leve i dag. Derfor har vi besluttet at have endnu mere fokus på eksempelvis miljø, og at vi fremover altid skal tænke bæredygtighed ind i alle vores handlinger, siger drifts- og eventchef i Hobro IK, Henrik Hammershøj.
 

Der er opsat følgende konkrete mål for Hobro IK, som klubben har ambitioner om at opfylde senest i 2024:
  • 95% af alt opvarmning skal være fra vedvarende energi.
  • 95% af alle lyskilder skal være LED belysning.
  • 95% af alt vand til vanding af fodboldbanerne skal komme via regnvand.
  • Alt affald skal miljøsorteres
  • Klubbens kunstgræsbaner skal være SBR-fri (SBR er gummigranulat fra bildæk, som belaster miljøet)
 
Genanvendelighed bliver også et nøgleord for Hobro IK, som på sigt vil skille sig af med så meget plastik som muligt. Blandt andet er planen, at alle plastkrus, som bruges i forbindelse med kampe på DS Arena, samles ind og genanvendes til ny plast i samarbejde med Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager. Derudover bliver kildevand i plastflasker afskaffet på DS Arena i fremtiden, og i stedet kommer der vandkølingsanlæg i salgsboder og i klubhuset.
 

Den nyrenoverede bane 4 af naturgræs bag Hobro Idrætscenter. 

 
Bæredygtigt baneprojekt
I løbet af efteråret skal der i Hobro IK anlægges en ny kunstgræsbane til gavn for både førsteholdet såvel som alle foreningens fodboldspillere, da den nuværende kunstgræsbane, som er over ti år gammel, er slidt ned. Den nye kunstgræsbane anlægges på bane 1, der er naturgræsbanen ved siden af DS Arena, som i dag også fungerer som den daglige træningsbane for 3F Superliga-holdet.
 
Den nye kunstgræsbane bliver lavet af materialer, som er 100% genanvendelige i fremtiden. På den nye kunstgræsbane vil der desuden blive anvendt plastgranulat (TPO), som belaster miljøet markant mindre end det gummigranulat (SBR), som er anvendt på den gamle kunstgræsbane. Gummigranulatet har det nemlig med at sprede sig for alle vinde, efterhånden som det sparkes op, mens den nye kunstgræsbane kan holde på det nye plastgranulat.
 
Det er også planen, at den gamle kunstgræsbane i fremtiden skal renoveres, så den bliver af markant højere kvalitet end i øjeblikket. Samtidig skal det miljøbelastende gummigranulat (SBR) fjernes.
 
Med anlæggelsen af den nye kunstgræsbane skal 3F Superliga-spillerne i fremtiden træne på naturgræsbanen på bane 4 bag Hobro Idrætscenter. Banen er i løbet af sommeren blevet renoveret og har fået installeret vandingsanlæg, så den i dag er af markant højere kvalitet en tidligere.


Den nyrenoverede bane 4 af naturgræs bag Hobro Idrætscenter.

 
- Vores førstehold får en ny meget fin og slidstærk naturgræsbane at træne på, og samtidig får alle vores forenings medlemmer en ny kunstgræsbane af høj kvalitet at træne og spille kampe på. Da den nye kunstgræsbane placeres lige ved siden af DS Arena, hvor alle vores omklædningsrum og kantine er, så undgår vi i fremtiden også, at vores mindste ungdomsspillere skal krydse en lettere trafikeret Amerikavej for at bevæge sig mellem klubhus og baner, forklarer drifts- og eventchef Henrik Hammershøj.
 
 
Indsamling af data skal give ny viden om kunst- og naturgræsbaner
Under planlægningen af det nye baneprojekt har tre overskrifter spillet ind på alle beslutninger, og de tre er spillekvalitet, miljø og økonomi. Der har altså været fokus på at etablere baner af høj kvalitet, som belaster miljøet mindst muligt, men samtidig skal det økonomisk også være muligt at realisere og vedligeholde banerne.
 
Der har dog ikke været meget viden at hente indenfor især de forskellige typer af kunstgræsbaners miljøbelastning. Derfor skal Hobro IK’s baneprojekt også fungere som et forskningsprojekt, der har til formål at indsamle viden og videregive den viden til fordel for andre.
 
- Vi har været lidt overrasket over den mangel på viden, der er omkring pleje og vedligeholdelse af de forskellige banetyper og særligt omkring de forskellige banetypers belastning af miljøet. En sådan viden vil vi gerne bidrage med, og derfor vil baneprojektet også fungere som et forskningsprojekt, hvor vi i de kommende år vil samarbejde med Mariagerfjord Kommune, Mariagerfjord Vand og Aalborg Universitet om at udarbejde nøgletal omkring blandt andet kvalitet af banerne, drift, økonomi og miljøbelastning, fortæller drifts- og eventchef Henrik Hammershøj.
 
Der er planer om at udarbejde nøgletal om blandt andet løbende og synlige driftsregnskaber, antal spilletimer på banerne, antal driftstimer til banepleje, driftsomkostninger og antal driftstimer til vinterbekæmpelse. Der er desuden planer om at måle indholdet af affaldsstoffer i drænvandet fra de to nye kunstgræsbaner.


 

Tilbage til oversigten