Historie

Den 27. maj 1913 besluttede en flok unge mennesker i Hobro at etablere en fodboldklub, og klubben blev en realitet den 13. juni samme år under navnet Hobro Idrætsforening. Det nuværende navn Hobro Idræts Klub blev dog først en realitet i slutningen af 1920´erne efter en sammenlægning med Hobro Boldklub, der var dukket op i mellemtiden.
 
De første fodboldkampe blev spillet på en græsmark på Vilhelmsminde og måtte senere flyttes ned på den daværende markedsplads i byen. Men de fremmede klubber nægtede at spille på den uegnede bane, hvorefter en rigtig fodboldbane blev etableret i Vester Alle. Den blev sidenhen kendt som ”mudderbanen” og kunne heller ikke benyttes til fodbold, hvorefter fodbodspillerne i begyndelsen af 1930´erne måtte rykke op til en mark ved Rosendal, der i 25 år kom til at tjene som byens fodboldbane.
 
I 1958 blev Hobro Stadion indviet på Ledsagers jorde ved Østerskoven. Det skete samme år som JBU moderniserede turneringsstrukturen. Her blev Hobro IK´s førstehold placeret i Serie I og andetholdet i Serie II.
 

Stolte pokaltraditioner
Det første af mange højdepunkter i klubbens historie var i 1961, hvor man tog imod B1909 i ottendedelsfinalen i pokalturneringen. Den fynske klub havde ikke færre end syv tidligere eller på det tidspunkt nuværende landsholdsspillere på holdet, og de 1.912 tilskuere blev vidne til en 1-11 afklapsning. Det enlige Hobro-mål blev i øvrigt scoret af Carl Erik Kristensen (fader til racerkøreren Tom Kristensen) på landsholdsmålmanden Svend Aage Rask.
 
Midt i 1970´erne nåede klubben sit sportslige lavpunkt med en placering i Serie III og en klubøkonomi, der lå i ruiner. Et rentefrit lån fra Hobro Kommune sikrede fortsat drift samtidig med valget af en ny hovedbestyrelse og nedsættelse af et ”kulegravningsudvalg”.
 
I løbet af de kommende 10 år spillede Hobro IK sig tilbage i Jyllandsserien og mødte i 1987 2. divisionsholdet Randers Freja i pokalturneringen. Hele 2.532 tilskuere var vidne til et lokalopgør, hvor Hobro måtte se sig besejret af den store naboklub med cifrene 1-4.


Optur fra 1999
Grundpillerne til den aktuelle sportslige succes blev lagt allerede i 1999, da ynglingeholdet i 1. division blev danske mestre. I truppen var blandt andet brødrene Lars og Mads Justesen samt Peter og Martin Thomsen. 
 
Justesen-brødrene var også på holdet, da Danmarksserieholdet i 2005 sikrede sig oprykning til 2. division. På holdet var også Rasmus Ingeman samt sportschef Jens Hammer Sørensen.
 
Efter fire år i 2. division rykkede Hobro IK i 2010 op i 1. division efter samlet at have vundet 5-1 over B93 i to playoff-kampe. Herefter fulgte endnu fire år, hvor Hobro IK kunne kalde sig 1. divisionshold, inden klubbens førstehold den 1. juni 2014 på Tingbjerg Park i Brønshøj sikrede sig oprykning til Superligaen i næstesidste runde af sæsonen 2013/14.
 
En sæson, der havde taget sin begyndelse i samme år som 100-års jubilæet og som markerede et sportsligt eventyr, som vil gå over i dansk fodbolds historiebøger.


Superligaen
I den første sæson i Danmarks bedste fodboldrække overraskede Hobro IK alt og alle ved at besejre Brøndby IF med 2-0 i første hjemmebanekamp. Weekenden efter blev FC København besejret i Parken, og spillerne kunne rejse hjem fra nationalarenaen med en 0-3 sejr i bagagen og havde samtidig vundet hele Danmarks fodboldhjerter. Den første sæson i Superligaen sluttede med en 7. plads og 43 point.

Foto: Dannie Rosenkrantz